…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

“Ένα μουσικό ταξίδι στις πόλεις της Αμερικής από το τέλος του 19ου μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα” στην “Δική μας πόλη”

Το Σάββατο 23/4/22 12.00-2.00 μμ ο Θέμης Ροδαμίτης και ο Γιώργος Μακρής  στην εκπομπή του Θέμη Ροδαμίτη "Η δική μας πόλη" της "Φωνής της Ελλάδας" παρουσιάζουν το ταξίδι της Ελληνικής μουσικής στην Αμερική που συντρόφευσε τους Έλληνες μετανάστες στο δύσκολο ταξίδι τους στα τέλη του 19ου και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, 12:00- 02:00 το μεσημέρι, η εκπομπή “Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ” στη “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” παρουσίασε ένα μουσικό ταξίδι στις πόλεις της Αμερικής από το τέλος του 19ου μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Γίνεται αναφορά στον αγώνα των Ελλήνων μεταναστών για ένα καλύτερο μέλλον κάτω από αφάνταστα δύσκολες συνθήκες ζωής. Παράλληλα  με τον αγώνα  της επιβίωσής τους διατήρησαν τη μουσική τους παρακαταθήκη, που έφεραν κληρονομιά από την  πατρίδα, την διεύρυναν και την πλούτισαν με νέα στοιχεία που άντλησαν από τις νέες πόλεις τους διατηρώντας την εθνική τους ομοιογένεια. Επιμέλεια, παρουσίαση ΘΕΜΗΣ ΡΟΔΑΜΙΤΗΣ .Στο στούντιο ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΗΣ από το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι”. Η ηθοποιός και ερμηνεύτρια ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ αποδίδει ένα τραγούδι της Μαρίκας Παπαγκίκα με το τζαζ κουαρτέτο του ΤΑΚΗ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗ για την εκπομπή.

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!  ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ!

Ακούστε την εκπομπή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/i-diki-mas-poli-23-04-2022/

Facebook
Twitter
Email

Διαβάστε Περισσότερα

Διαβάστε Περισσότερα

Το «Ρεμπέτικο: Μια τριλογία μουσικοθεατρικών παραστάσεων” στις Ημέρες θάλασσας 2024 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ημέρες Θάλασσας 2024 σας περιμένουμε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στις 7:00 μμ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29 για την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.