…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

Ρεμπέτικη βραδιά με την μουσική ομάδα “Παραπεταμένοι”

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 και ώρα 7 το απόγευμα, η μουσική συντροφιά των «Παραπεταμένων» στην αυλή του 21ου ιστορικού πολυ-πολιτισμικού Δημοτικού σχολείου Αθηνών “Λέλα Καραγιάννη” (Κύπρου 43 πλ. Αμερικής) έπαιξε και τραγούδησε ρεμπέτικα στην όμορφη γιορτή που συνδιοργάνωσαν το σχολείο, οι γονείς και οι μαθητές από 20 και πλέον χώρες του κόσμου, πρόσφυγες και μετανάστες, Έλληνες και ξένοι. Ένας πανέμορφος, πολύχρωμος ανθρώπινος μπαξές…Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους δασκάλους και τους γονείς.

Έτσι, ενισχύσαμε με τη σειρά μας τη θεατρική παράσταση του σχολείου “Η Ρεμπέτικη Ιστορία” η οποία θα παιχτεί στις 13 του Ιούνη στο θέατρο Κνωσσός. Σας περιμένουμε…

Το Ρεμπέτικο είναι από τον Δεκέμβριο του 2017 πολιτιστικό στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Είναι ένα είδος τραγουδιού που εκφράζει το πόνο, την αγωνία, την προσφυγιά, την αδικία αλλά και την αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα και την ελπίδα. Είναι μια μουσική πάντα παρούσα και συμβάλλει συνεχώς στην εξέλιξη της Ελληνικής μουσικής. Και να θυμάστε, η καλή μουσική από όπου και να προέρχεται, έχει για πατρίδα της τις καρδιές των ανθρώπων χωρίς να λογαριάζει χρώμα, θρησκεία και κράτη.

https://youtu.be/aoZa3ZZEvyw

https://youtu.be/Xo2GC6r82WI
Facebook
Twitter
Email

Διαβάστε Περισσότερα

Διαβάστε Περισσότερα

Το «Ρεμπέτικο: Μια τριλογία μουσικοθεατρικών παραστάσεων” στις Ημέρες θάλασσας 2024 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ημέρες Θάλασσας 2024 σας περιμένουμε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στις 7:00 μμ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29 για την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.