…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

15ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι Σκύρος, 14-21 Ιουλίου 2024

Αυτή τη χρονιά, το 15ο διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο στην Σκύρο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 21 Ιουλίου 2024, όπως πάντα με την αρωγή του Δήμου Σκύρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου «Ανεμόεσσα», του Μουσείου Φαλτάιτς και της τοπικής κοινωνίας.

Οι εκδηλώσεις μας θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, με σεβασμό στη κληρονομιά του ρεμπέτικου και στη θετική αύρα του όμορφου νησιού της Σκύρου. Σας καλούμε όλους/ες να παραβρεθείτε στις ανοιχτές εκδηλώσεις για το κοινό κατά την διάρκεια του σεμιναρίου και συγκεκριμένα:

Ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 στις 9 μμ. στο αίθριο του  Μουσείου Φαλτάιτς με τους συμμετέχοντες και τους φίλους του σεμιναρίου. Στη συνάντηση θα  ανταλλάξουμε απόψεις και θα  πιούμε ένα ποτό με ένα απλό παραδοσιακό κέρασμα προσφορά του Δήμου Σκύρου.

Ομιλίες ελεύθερες στο κοινό στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανεμόεσσα»:

  • Τρίτη 16 Ιουλίου 2024  8:30 μμ. «Μανώλης Χιώτης. Ο καινοτόμος του μπουζουκιού» Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου και Κώστας Κακουτόπουλος
  • Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 8:30 μμ. «Παραδοσιακές ενδυμασίες της Σκύρου» Γιώργος Γεωργούδης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου «Ανεμόεσσα».
  • Κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία της Χώρας Σκύρου την Παρασκευή 19/7  9:00 μμ. με ρεμπέτικα τραγούδια και χορούς με τους συμμετέχοντες/ουσες στο σεμινάριο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκύρου «Ανεμόεσσα».
  • Διαδικτυακή Συναυλία με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο  η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά  το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, 12 το μεσημέρι στο παρακάτω link https://www.youtube.com/@parapetamenoi/streams

Ανοιχτές μουσικές βραδιές στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, μαζί με τους συμμετέχοντες και τους φίλους τους από Δευτέρα 15/7 έως Πέμπτη 18/7 10 μμ.     

Συνεργασία: Δήμος Σκύρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σκύρου «Ανεμόεσσα» και Μουσείο Φαλτάιτς.

Το διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο στη Σκύρο ξεκίνησε το 2009 και όλα αυτά τα χρόνια έχει μια βασική εθελοντική ομάδα στήριξης, το σχήμα των «Παραπεταμένων», αλλά πλαισιώνεται και ενισχύεται από φίλους και φίλες και όλους όσους έχουν περάσει από το σεμινάριο-συνάντηση. Το πλαίσιο οργάνωσης και πραγματοποίησης αυτής της εθελοντικής πρωτοβουλίας είναι αμετάβλητο 15 χρόνια μέχρι σήμερα. Από τότε μέχρι σήμερα η εθελοντική αυτή προσπάθεια πραγματοποιείται ανελλιπώς την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου στη Σκύρο με την συνεργασία του Δήμου Σκύρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου «Ανεμόεσσα», του Μουσείου Φαλτάιτς και της τοπικής κοινωνίας. Αυτή τη χρονιά ανακοινώσαμε τη διεξαγωγή του 15ου διεθνούς σεμιναρίου-συνάντησης για το Ρεμπέτικο 14-21 Ιουλίου 2024.

https://youtu.be/HjUr9IZ0dmk?si=Ij4my6pDEauQWR7d

Πληροφορίες-Information Γιώργος Μακρής και Σπύρος Γκούμας tel: 0030210-6410211, 00306972335227

e-mail: makres@otenet.gr and info@spirosgoumas.gr

Facebook
Twitter
Email

Περισσότερα Σεμινάρια

Περισσότερα Σεμινάρια

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.