…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

14ο Διεθνές Σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι. Σκύρος, 16-23 Ιουλίου 2023

Το 14ο διεθνές σεμινάριο-συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουλίου 2023 στη Σκύρο. Συμπίπτει με τα 20 χρόνια της υιοθέτησης της σχετικής  σύμβασης  της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και με τον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς».Το διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το ρεμπέτικο στη Σκύρο είναι σημείο αναφοράς στο επίσημο κείμενο της UNESCO για το ρεμπέτικο.

Οι εκδηλώσεις μας πραγματοποιήθηκαν, όπως πάντα, με σεβασμό στη κληρονομιά του ρεμπέτικου και στη θετική αύρα του όμορφου νησιού της Σκύρου. Σταθεροί συνεργάτες μας, η τοπική κοινωνία, το ΠΕΑΠ του Δήμου Σκύρου, το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκύρου Ανεμόεσσα (πρώην ΣΟΠΠΑ) και η ΣΝΕ (Σκύρος Ναυτική Εταιρεία).

Ελεύθερες για το κοινό εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του σεμιναρίου και συγκεκριμένα:

Ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 στις 9 μμ. στο αίθριο του   Μουσείου Φαλτάιτς με τους συμμετέχοντες και τους φίλους του σεμιναρίου. Στη συνάντηση γνωριστήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις και ήπιαμε ένα ποτό με ένα απλό παραδοσιακό κέρασμα, προσφορά του Δήμου Σκύρου.

Ομιλίες ελεύθερες στο κοινό στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανεμόεσσα»:

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023  8:30 μμ. « Μάρκος Βαμβακάρης, η ψυχή του ρεμπέτικου.

Το ρεμπέτικο ως ζωντανή κληρονομιά της ανθρωπότητας».  Ομιλητής ο Γιώργος Μακρής

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 8:30 μμ. «Η αρμόνικα και το ακορντεόν στη ρεμπέτικη μουσική. Το παράδειγμα της δισκογραφίας του Βαμβακάρη» Ομιλήτρια η Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου

«Οι λαϊκοί χοροί του ρεμπέτικου τραγουδιού» Ομιλητής ο Γιώργος Γεωργούδης, Πρόεδρος του   Πολιτιστικού Συλλόγου Σκύρου «Ανεμόεσσα».

Ανοιχτές μουσικές βραδιές στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, μαζί με τους συμμετέχοντες και τους φίλους τους από Δευτέρα 17/7 έως Πέμπτη 20/7 10 μμ.    

Κεντρική εκδήλωση στην Πλατεία της Χώρας Σκύρου την Παρασκευή 21/7  9:00 μμ. με ρεμπέτικα τραγούδια και χορούς με τους συμμετέχοντες/ουσες στο σεμινάριο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκύρου «Ανεμόεσσα».

Η βιντεοσκόπηση της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 στο πλαίσιο του 14ου διεθνούς σεμιναρίου-συνάντησης για το ρεμπέτικο στη Σκύρο, για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν ζωντανά https://youtu.be/52Z6fCftbnY

Χαρείτε ένα οδοιπορικό αφιερωμένο στο 14ο σεμινάριο για το ρεμπέτικο στη Σκύρο 2023 οπως το έζησαν οι φίλοι μας Borislav και Silvia. Τους ευχαριστούμε για το όμορφο δώρο. Ευχόμαστε να είμαστε πάλι όλοι μαζί και του χρόνου! https://www.youtube.com/watch?v=XeiKtH1rktw

Στον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε τα πρακτικά του 13ου αλλά και των προηγούμενων σεμιναρίων για το ρεμπέτικο τραγούδι. Σύντομα θα δημοσιευθούν τα πρακτικά του 14ου σεμιναρίου-συνάντησης για το ρεμπέτικο.

 https://www.rebetikoseminar.com/wp-content/uploads/2023/01/Praktika_13_2022.pdf

  Πληροφορίες για το όμορφο νησί της Σκύρου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο www.skyros.gr

Facebook
Twitter
Email

Περισσότερα Σεμινάρια

Περισσότερα Σεμινάρια

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.