…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

12ο Σεμινάριο-συνάντηση 2021

Αγαπητοί φίλοι/ες

Μετά τη δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο, που δημιούργησε η υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας και μας υποχρέωσε να αναβάλουμε το περσινό Σεμινάριο-Συνάντηση για το ρεμπέτικο, αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε στο αγαπημένο μας νησί για να ανταλλάξουμε χαμόγελα, προσδοκίες για ένα αισιόδοξο μέλλον και να χαρούμε τη μουσική μας στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Τηρώντας με αίσθημα ευθύνης, όλα τα μέτρα και τις συνεχείς οδηγίες που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελληνική Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Υγείας,(*) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Covid-19 στη χώρα μας, πραγματοποιήσαμε το 12ο διεθνές σεμινάριο-συνάντηση για το Ρεμπέτικο, 18-25 Ιουλίου 2021 στη Σκύρο, στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» και σε χώρους του ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου. Τα μαθήματα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ανοικτό χώρο. Υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων είναι ο μουσικός Σπύρος Γκούμας και οργανωτικός υπεύθυνος ο Γιώργος Μακρής. Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή -όπως πάντα- το  Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς,  το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου και η Σκύρος Ναυτική Εταιρεία (ΣΝΕ), που μας καλοδέχονται στους φιλόξενους χώρους τους για να  αρμενίσουμε όλοι μαζί στο όμορφο ταξίδι της λαϊκής μας μουσικής.
Το Σεμινάριο, μαζί με τις παράλληλες και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του, τις απολαυστικές βραδιές με ρεμπέτικη μουσική στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, την ρεμπέτικη συναυλία στις 24/7/2021 στο θέατρο Φαλτάιτς καθώς και άλλα μουσικά δρώμενα είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεπερνά τα όρια της Ελληνικής επικράτειας. Η εμβέλεια του φτάνει μέχρι τη Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ κ.λπ. Επί πλέον, έχει καταδείξει την ανάγκη διατήρησης και προβολής του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μιας από τις βασικές διαχρονικές συνιστώσες του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση και εγγραφή του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας τον Δεκέμβριο 2017.
Η ομαδική εθελοντική μας προσπάθεια βασίζεται στην αγάπη μας για την αστική λαϊκή  μουσική μας παράδοση, η οποία μας οπλίζει με κέφι, μεράκι και δύναμη για να ξεπερνάμε πολλές δυσκολίες που παρουσιάζονται. Μαζί με τους παλαιούς και νέους φίλους μας, συνεχίζουμε το μουσικό μας ταξίδι με πυξίδα την αγάπη μας για το λαϊκό τραγούδι και τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της λαϊκής μουσικής.
Γιώργος Μακρής και Σπύρος Γκούμας

Πληροφορίες τηλ: 0030-210-6410211, 0030-6972335227 e-mail: makres@otenet.gr και info@spirosgoumas.gr
Περισσότερες πληροφορίες και τα πρακτικά των προηγούμενων σεμιναρίων για το ρεμπέτικο τραγούδι μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο http: //www.rebetikoseminar.com Πληροφορίες για το όμορφο νησί της Σκύρου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο www.skyros.gr

Σκύρος….ανάσα στο τραγούδι μας είναι η θάλασσα σου και η γλυκιά μας μουσική ζητά την αγκαλιά σου…

Ελπίζουμε και προχωράμε…τολμήσαμε! Δύσκολη χρονιά και η φετινή αλλά τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, με προσοχή και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πραγματοποιήσαμε τη συνάντησή μας για το ρεμπέτικο τραγούδι όπως πάντα στην «Ανεμόεσσα Σκύρο». Το τραγούδι ανέβηκε στα χείλη μας, γέμισε τις καρδιές μας και το χαμόγελο φώτισε πάλι τα μάτια μας…Μαζί με εμάς, που μαζευόμαστε δώδεκα χρόνια τώρα, τον Ιούλιο, από Ελλάδα, Κύπρο, ΗΒ, Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Φινλανδία…. και η τοπική κοινωνία με τους επισκέπτες του νησιού σε μια συνεύρεση για να μοιράσουμε τα χαμόγελά μας, την αγωνία μας και την απαντοχή μας για ένα αισιόδοξο και καλύτερο μέλλον. Γίναμε όλοι μία παρέα, μία φωνή και αποδείξαμε χωρίς υπερβολές ότι το ρεμπέτικο, αναπόσπαστο μουσικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πάντα παρόν να μας συντροφεύει και να μας θυμίζει ότι αποτελεί απαράμιλλο στοιχείο της ταυτότητάς μας. Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου…

Καλοκαιρινές στιγμές 2021 “Οι Ρεμπέτες” στην Πλατεία στην Σκύρο. Video by Niko Sikkes

https://www.facebook.com/673460406/videos/1903280406500623/

https://www.facebook.com/673460406/videos/373492234218404/

Παρασκευή βράδυ, 23.7.2021, στην πλατεία της χώρας της Σκύρου. Τα λόγια είναι μάλλον περιττά, η εικόνα μιλάει από μόνη της. Video-περιγραφή Ρίκα Βλάχου https://www.facebook.com/100008006863189/videos/288686946347175/

“Ντυμένη σαν αρχόντισσα” Στέλιος Κερομύτης, Ιωάννα Γεωργακοπούλου 1940. Συναυλία 12ου σεμιναρίου συνάντησης για το ρεμπέτικο Θέατρο Φαλτάιτς. Σκύρος 24/7/2021. https://www.facebook.com/100004631730353/videos/860629668194208/

..δύσκολη χρονιά η περσινή αλλά τολμήσαμε και τα καταφέραμε… ελπίζουμε και προχωράμε… Σκύρος, καλοκαίρι 2022https://youtu.be/UQj0bFJFm3s

Facebook
Twitter
Email

Περισσότερα Σεμινάρια

Περισσότερα Σεμινάρια

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.