«Το ταξίδι των ήχων στον χρόνο» Σειρά δράσεων για την προβολή και διάδοση της ενότητας της Ελληνικής μουσικής (Βυζαντινή/Ψαλτική μουσική, Παραδοσιακή μουσική και Ρεμπέτικο)
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού διέλευσις, το μουσικό σχήμα Παραπεταμένοι, ο Όμιλος Ελληνικών τεχνών και η Πολιτιστική εταιρεία η Ηχώ του κόσμου-Εκδόσεις Εύμαρος σας προσκαλούν στη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν με τίτλο «Το ταξίδι των ήχων στον χρόνο». Τόσο η βυζαντινή/ψαλτική μουσική όσο και το ρεμπέτικο είναι στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO από το 2019 και 2017 αντίστοιχα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν:
Θεωρητικά Εργαστήρια. Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, το μουσικό σχήμα «Παραπεταμένοι» και o Όμιλος Ελληνικών τεχνών σας προσκαλούν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11:30, στο πρώτο εργαστήριο με τίτλο “Το ταξίδι των ήχων στον χρόνο” στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις, Λέσβου 15 και Πόρου, στην Κυψέλη. Το εργαστήριο εντάσσεται στις εκδηλώσεις του έργου «Το Ταξίδι των ήχων στον χρόνο» που στόχο έχει να αναδείξει την ενότητα της ελληνικής μουσικής με κεντρικούς άξονες τη βυζαντινή/ψαλτική μουσική, την παραδοσιακή μουσική και το ρεμπέτικο.
Οι συμμετέχοντες/σες στο εργαστήριο θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα έρθουν σε επαφή, με συνοπτικό αλλά εμπεριστατωμένο τρόπο με την ιστορία των ήχων της Ελλάδας. Μέσα από την κοινωνικοπολιτική προσέγγιση, τη μουσική ανάλυση αλλά και τα ζωντανά ηχητικά παραδείγματα από τους Γιώργο Μακρή, Σπύρο Γκούμα, Δημήτρη Γκούμα, και Τάσο Φωτόπουλο, θα κατανοήσουν τους ήχους και τη μουσική έκφρασή τους τόσο στη βυζαντινή υμνωδία όσο και στην παραδοσιακή μουσική και το ρεμπέτικο στο πέρασμα του χρόνου. Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εισηγητές, που ως μελετητές της μουσικής των ιστορικών περιόδων που θα αναλυθούν, θα δώσουν διευκρινίσεις και θα λύσουν τυχόν απορίες.
Πληροφορίες:
- Στους συμμετέχοντες/σες θα διανεμηθεί δωρεάν δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά-Αγγλικά) με τα πρακτικά των δράσεων όταν αυτή κυκλοφορήσει μετά την ολοκλήρωση των δράσεων.
- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής.
- Κόστος εργαστηρίου: 7€ | ελεύθερη είσοδος σε ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, μαθητές
- Διάρκεια εργαστηρίου: 3 ώρες με 15λεπτο διάλειμμα
Πληροφορίες/Κρατήσεις:
info@dieleusis.gr / 210 8613739
Πολυχώρος Πολιτισμού διέλευσις, Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη
Μουσικές συναυλίες με τίτλο «Το ταξίδι των ήχων στον χρόνο» ελεύθερες στο κοινό σε θεατρικούς ή άλλους πρόσφορους χώρους. Η κοινή μουσική διαδρομή της βυζαντινής/ψαλτικής τέχνης, της παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου εκφράζονται με ένα διαλεκτικό τρόπο και στο αισθητικό τελικό αποτέλεσμα των δημιουργημάτων τους. Αυτό το κοινό αισθητικό σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί στις συναυλιακές σχεδιαζόμενες παραστάσεις. Θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2024, στην Αθήνα, στην Σαλαμίνα και στου Ζωγράφου.
Μία έντυπη δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά-Αγγλικά)παρουσίασης των παραπάνω δράσεων.
Κατά τη διάρκεια της μουσικών εκδηλώσεων θα αξιοποιηθούν τρία μουσικά σχήματα τα οποία θα δώσουν σε παράλληλες επιλεγμένες μουσικές παρουσιάσεις τα ακούσματα των ήχων με στόχο να παρουσιαστεί και να καταδειχθεί η ενότητα της ελληνικής μουσικής στο σύνολό της (βυζαντινή/ψαλτική-παραδοσιακή και ρεμπέτικο). Συγκεκριμένα, θα συμμετέχει μικτός (άνδρες και γυναίκες) βυζαντινός χορός και παραδοσιακό σχήμα αποτελούμενα από 6 ιεροψάλτες με χοράρχη τον Τάσο Φωτόπουλο, 4μελές παραδοσιακό μουσικό σχήμα με παραδοσιακά όργανα με την επιμέλεια του Κώστα Φωτόπουλου και το 6μελές ρεμπέτικο σχήμα «Παραπεταμένοι» με την μουσική επιμέλεια του Σπύρου Γκούμα και του Δημήτρη Γκούμα.
Διεύθυνση παραγωγής : Δηώ Επικοινωνία Ανθρωπιστικών Ιδεών ΑΜΚΕ
Σχεδιασμός και υλοποίηση : Δηώ Επικοινωνία Ανθρωπιστικών Ιδεών με το μουσικό σχήμα «Παραπεταμένοι», ο Όμιλος Ελληνικών τεχνών και η Πολιτιστική εταιρεία η Ηχώ του κόσμου-Εκδόσεις Εύμαρος.
Επιμέλεια κειμένων : Άλκηστις Κοντοπούλου
Επικοινωνία : Νατάσα Παππά
Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις info@dieleusis.gr 210 8613739
Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού.