…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

«Το ταξίδι των ήχων στον χρόνο»

«Το ταξίδι των ήχων στον χρόνο» Σειρά δράσεων για την προβολή και διάδοση της ενότητας της Ελληνικής μουσικής (Βυζαντινή/Ψαλτική μουσική, Παραδοσιακή μουσική και Ρεμπέτικο)

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού διέλευσις,  το μουσικό σχήμα Παραπεταμένοι, ο  Όμιλος Ελληνικών τεχνών και η Πολιτιστική εταιρεία η Ηχώ του κόσμου-Εκδόσεις Εύμαρος σας προσκαλούν στη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν με τίτλο «Το ταξίδι των ήχων στον χρόνο». Τόσο η βυζαντινή/ψαλτική μουσική όσο και το ρεμπέτικο είναι στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO από το 2019 και 2017 αντίστοιχα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν:

Θεωρητικά Εργαστήρια. Στα εργαστήρια μέσα από την συνοπτική, αλλά κατατοπιστική θεωρητική προσέγγιση θα αναλυθεί στο κοινό, το οποίο μελετά και προσεγγίζει την Ελληνική μουσική,  η πορεία των ήχων  σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και η εκάστοτε διαμόρφωση των μουσικών ρευμάτων και του ιδιαίτερου  «ύφους» τους.  

Μουσικές συναυλίες  με τίτλο «Το ταξίδι των ήχων στον χρόνο» ελεύθερες στο κοινό σε θεατρικούς ή άλλους πρόσφορους χώρους.  Η κοινή μουσική διαδρομή της βυζαντινής/ψαλτικής τέχνης, της παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου εκφράζονται με ένα διαλεκτικό τρόπο και στο αισθητικό τελικό αποτέλεσμα των δημιουργημάτων τους. Αυτό το κοινό αισθητικό σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί  στις συναυλιακές σχεδιαζόμενες παραστάσεις. Θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2024, στην Αθήνα, στην Σαλαμίνα και στου Ζωγράφου.

Μία έντυπη δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά-Αγγλικά)παρουσίασης των παραπάνω δράσεων.

Κατά τη διάρκεια της μουσικών εκδηλώσεων θα αξιοποιηθούν τρία μουσικά σχήματα τα οποία θα δώσουν σε παράλληλες επιλεγμένες μουσικές παρουσιάσεις τα ακούσματα των ήχων με στόχο να παρουσιαστεί και να καταδειχθεί η ενότητα της ελληνικής μουσικής στο σύνολό της (βυζαντινή/ψαλτική-παραδοσιακή και ρεμπέτικο). Συγκεκριμένα, θα συμμετέχει μικτός (άνδρες και γυναίκες) βυζαντινός χορός και παραδοσιακό σχήμα αποτελούμενα από 6 ιεροψάλτες με χοράρχη τον Τάσο Φωτόπουλο, 4μελές παραδοσιακό μουσικό σχήμα με παραδοσιακά όργανα με την επιμέλεια του Κώστα Φωτόπουλου και το 6μελές ρεμπέτικο σχήμα «Παραπεταμένοι» με την μουσική επιμέλεια του Σπύρου Γκούμα και του Δημήτρη Γκούμα. 

Διεύθυνση παραγωγής : Δηώ Επικοινωνία Ανθρωπιστικών Ιδεών ΑΜΚΕ

Σχεδιασμός και υλοποίηση : Δηώ Επικοινωνία Ανθρωπιστικών Ιδεών με το μουσικό σχήμα «Παραπεταμένοι», ο  Όμιλος Ελληνικών τεχνών και η Πολιτιστική εταιρεία η Ηχώ του κόσμου-Εκδόσεις Εύμαρος.

Επιμέλεια κειμένων : Άλκηστις Κοντοπούλου

Επικοινωνία : Νατάσα Παππά

Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις info@dieleusis.gr 210 8613739

Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Facebook
Twitter
Email

Περισσότερα Νέα

Περισσότερα Νέα

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου.  Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.