…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

Το ρεμπέτικο τραγούδι ως μέρος της αστικής λαϊκής μας παράδοσης

"Το ρεμπέτικο τραγούδι ως μέρος της αστικής λαϊκής μας παράδοσης"

Το βίντεο της εκδήλωσης που έγινε στις 10 Ιουλίου 2023 στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης”-Κέντρο Εθνομουσικολογίας με θέμα: “Το ρεμπέτικο τραγούδι ως μέρος της αστικής λαϊκής μας παράδοσης” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού κύκλου «Μουσική και κοινωνική ταυτότητα».

Ομιλητές: Πολυζώη Βασιλική και Γιώργος Μακρής.

Παίζουν οι “Παραπεταμένοι”:

Σπύρος Γκούμας: επιμέλεια τραγουδιών, μπουζούκι, τραγούδι

Σοφία Κονταράτου: τραγούδι, κρουστά

Δημήτρης Γκούμας: κιθάρα, τραγούδι

Γιώργος Μακρής: κιθάρα, τραγούδι Μ

υρτώ-Κατερίνα Φατούρου: ακορντεόν και

Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμάς

https://www.blod.gr/lectures/to-rempetiko-tragoudi-os-meros-tis-astikis-laikis-mas-paradosis/?fbclid=IwAR0o2do7mH8gbCVZFxBq_fzmCVxBX_2nnKkc4B25txvm_yPjdXXY3mSXxlIhttps://www.blod.gr/lectures/to-rempetiko-tragoudi-os-meros-tis-astikis-laikis-mas-paradosis/?fbclid=IwAR0o2do7mH8gbCVZFxBq_fzmCVxBX_2nnKkc4B25txvm_yPjdXXY3mSXxlI

Facebook
Twitter
Email

Διαβάστε Περισσότερα

Διαβάστε Περισσότερα

«Από την Πανδούρα στο Πειραιώτικο Ρεμπέτικο» παρουσίαση βιβλίου με ρεμπέτικα με το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι”

Την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 18:30 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Από την πανδούρα στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Τα ρεμπέτικα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ!..

Ο Γιώργος Μακρής από το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι” στον κύκλο πολιτιστικών δράσεων για τη μελέτη και ανάδειξη του Ρεμπέτικου ως φορέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.