…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

“Ρεμπέτικο: μια τριλογία μουσικο-θεατρικών παραστάσεων” του Γιώργου Μακρή, εκδόσεις Εύμαρος

Ρεμπέτικο: μια τριλογία μουσικο-θεατρικών παραστάσεων

Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά του ρεμπέτικου μουσικού σχήματος  «Παραπεταμένοι», με τίτλο  “Ρεμπέτικο: Μία τριλογία μουσικο-θεατρικών παραστάσεων”. Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα από τα τρία θεατρικά μας έργα “Το μινόρε της Αμερικής”, “Κάποτε στα Λεμονάδικα” και “Η μετακόμιση”, τα οποία ανέβηκαν στον Πολυχώρο διέλευσις.  Διαδραματίζονται από το τέλος του 19ου  αιώνα έως τη δεκαετία του 1950. Με όχημα το ρεμπέτικο καταγράφουν ιστορίες απλών ανθρώπων μέσα σε κοινωνικο-πολιτικές καταστάσεις κυρίως από το περιθώριο της “επίσημης” ιστορίας.  Η έκδοση συνοδεύεται από 2 cd με τα τραγούδια των παραστάσεων παιγμένα από το μουσικό σχήμα Παραπεταμένοι με  μουσική επιμέλεια του Σπύρου Γκούμα. 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10231258687954521&set=a.10216007040112857

Facebook
Twitter
Email

Διαβάστε Περισσότερα

Διαβάστε Περισσότερα

Το «Ρεμπέτικο: Μια τριλογία μουσικοθεατρικών παραστάσεων” στις Ημέρες θάλασσας 2024 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ημέρες Θάλασσας 2024 σας περιμένουμε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στις 7:00 μμ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29 για την

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.