…γιατί η καρδιά μας κι’ αν πονεί
γι’ αγάπη θα χτυπάει
και με κιθαρομπούζουκα
γλυκά θα κελαηδάει…

Η μουσική ομάδα των "Παραπεταμένων"

Η μουσική ομάδα των "Παραπεταμένων"

Η μουσική ομάδα των «Παραπεταμένων» ασχολείται με την διατήρηση και την διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού από την ίδρυση της, το 1999. Κοινός τόπος η αγάπη για το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι γενικότερα. Παρακολουθώντας, στο μέτρο του δυνατού, τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα πιστεύουμε ότι η γλώσσα της μουσικής είναι ενιαία και δεν γνωρίζει φραγμούς και τεχνητά εμπόδια, φτάνει να παράγεται με συνέπεια και ήθος.

Τελευταία Νέα

Τελευταία Νέα

Σεμινάρια

Σεμινάρια

Το Σεμινάριο-Συνάντηση, το οποίο πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2009 μέχρι σήμερα,  σε συνεργασία με το Μουσείο Φαλτάιτς και τον Δήμο Σκύρου,  μαζί με τις παράλληλες και ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις του, είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεπερνά τα όρια της Ελληνικής επικράτειας

Η εμβέλεια του φτάνει μέχρι τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Φινλανδία,  τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Ισραήλ κ.λπ

Ζωντανές παραστάσεις

Οι «Παραπεταμένοι» από την δημιουργία τους (1999) μέχρι σήμερα έχουν μια μουσική παρουσία βασισμένη κυρίως στην εθελοντική προσφορά των μελών και συνεργατών τους. Βασικό υλικό των εμφανίσεων τους είναι το ρεμπέτικο με αφιερώματα στους περισσότερους δημιουργούς και συντελεστές του ρεμπέτικου βασισμένα στις πρωτότυπες εκτελέσεις του.

Οι “Παραπεταμένοι” ερμηνεύουν το τραγούδι “Να γιατί γυρνώ μες την Αθήνα” σε στίχους και μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη (φωτογραφία), ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες του ρεμπέτικου. Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο ίδιος.

“Βαδίζω με παράπονο (Πήρα το δρόμο το στενό)” σε στίχους του Γ. Φωτίδα και σύνθεση του Γιάννη Παπαϊωάννου (φωτογραφία) συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή του ρεμπέτικου τραγουδιού ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του. Από ζωντανή εμφάνιση με τους “Παραπεταμένους”.

“Χρόνια στον Περαία (Χρόνια μες την Τρούμπα)” Στίχοι-μουσική του “Πατριάρχη” του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη (φωτογραφία). Από το μουσικό αφιέρωμα «Αποτυπώματα  του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά» 2014, με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Σπύρο Γκούμα και το μουσικό σχήμα “Παραπεταμένοι”.

Η μουσική μας

Η μουσική μας

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο

Τα πρακτικά των σεμιναρίων-συναντήσεων για το ρεμπέτικο στην Σκύρο είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου. Μπορείτε να βρείτε ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ανάπτυξης του ρεμπέτικου τραγουδιού, τις ονομασίες των μουσικών δρόμων στα ρεμπέτικα τραγούδια, ιστορικές αναφορές στην ζωή και το έργο σπουδαίων συνθετών, τραγουδιστών και δεξιοτεχνών του ρεμπέτικου (Θανάση Μανέτα, Κώστα Μπέζο (Α. Κωστή), Μαρίκα Παπαγκίκα, Παναγιώτη Τούντα, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη),αλλά και για άλλους όχι τόσο γνωστούς αλλά πολύ σημαντικούς μουσικούς του μεσοπολέμου (Κώστα Φαλτάιτς, Γρηγόρη Ασίκη, Δημήτρη Ατραΐδη, Γιακουμή Μοντανάρη, Κώστα Τζόβενο, Σταύρο Παντελίδη) αλλά και προσωπικές μαρτυρίες για τους αφανείς λαϊκούς μουσικούς. Στοιχεία για τους Μόρτες, τα Κουτσαβάκια και τους Μάγκες. Επίσης μπορείτε να βρείτε μία κοινωνική συσχέτιση των φάντος με το ρεμπέτικο, «η γυναίκα στο περιβάλλον του ρεμπέτικου», μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση από την ερευνήτρια του ρεμπέτικου Gail Holst-Warhaft , μια προσέγγιση στους χορούς των 9, μαρτυρίες για την άνθιση του ρεμπέτικου στον Πειραιά, τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, την άνθηση του ρεμπέτικου στην Θεσσαλονίκη, τις μουσικές των Ελλήνων και φυσικά το ρεμπέτικο στην Φινλανδία καθώς και προσωπικές μαρτυρίες για το πωςμιλάει το ρεμπέτικο στην ψυχή μας.